Lengviausia yra sėdėti namie, mintimis liūdinant save, ir tikėti, kad pasaulis yra juodas ir negražus. Toks požiūris ne tik naikina savivertės, saugumo, pasitikėjimo jausmą, bet ir verčia nusisukti nuo artimų žmonių, draugų rato ir tada žmonės lieka visiškai vieni, kas nepadeda depresijai išeiti iš mūsų gyvenimo.

Nepaisant nuolat persekiojančio liūdnumo, išretėjusios draugų kompanijos sėdėjimas namie, nuolatinis bandymas pasikelti nuotaiką maistu dar ir prideda papildomų kilogramų, atima motyvaciją naujiems darbams, mokslams, veiklai.

Taigi, kaip atsikratyto to beviltiškumo ir nepasitenkinimo jausmo? Tikrai nereikia valgyti šokolado, jis nuotaikos nepridės. Štai keletas patarimų, ką reikia daryti, norint, kad depresija pagaliau dingtų ir negrįžtų:

1) Nustatykite, iš kur atsirado depresija. Gal nuolat patyrėte stresą? Išsiskyrėte su antrąja puse? Netekote artimo žmogaus? Pakeitėte gyvenimo vietą ir jaučiatės svetimi? Priežasčių gali būti daug, jums tereikia suprasti, kurios būtent nepalieka jūsų ramybėje, ir bandyti jas spręsti. Kai surasite ligos (depresijos) židinį, bus lengviau jį užgesinti;

2) Nebūkite vienas. Vienatvė kenkia žmogui. Turbūt pastebėjote, kad kai būnate vienas, į galvą ima lįsti įvairiausios mintys, pradedate mąstyti apie vienokius ar kitokius dalykus, ką padarėte blogai ir kaip būtų buvę geriau ir t.t. Negalime leisti mintims ar apgailestavimams valdyti mūsų gyvenimo. Kaip ir negalime leisti sau gyventi praeitimi. Ji jau praėjo, jos nesusigražinsi, pasakykite jai ,,sudie“, pamojuokite ranka ir kaip įmanydami stenkitės apie tai negalvoti. Susitikite su draugais, nepraleiskite progos išeiti į miestą, į kiną, į kavinę kavos. Neatsisakykite nueiti į vakarėlį, kad ir kaip nebūtų nuotaikos. Tai išbandyta ir veiksminga daugeliui žmonių.

3) Užsiimkite kokia nors veikla. Kaip jau minėjau, galite eiti į kiną, eiti su draugais žaisti biliardą ar boulingą, sportuoti, piešti, dainuoti, šokti. Netgi darbas padeda išsivaduoti nuo depresijos. Ypač jei tas darbas yra tarp žmonių. Tiesiog darykite kažką, kas leistų jums pamiršti problemas.

4) Skaitykite! Knygų skaitymas yra kur kas daugiau nei kažkokios istorijos sužinojimas. Jis teigiamai veikia protą, padeda logiškai mąstyti, didina intelektą. Skaitydami jūs pasineriate į knygos puslapius kaip į jūrą įsivaizduodami vaizdinius, istorijas, veikėjus, emocijas. Taigi, išsirinkite kokią nors knygą (pradžioje gali būti ir lengvas, nuotaikingas romanas), eikite į parką ir skaitykite.

5) Valgykite sveiką maistą. Atsisakykite greito maisto, saldumynų, riebaus maisto ar riebių padažų. Valgykite daugiau riešutų, žuvies, vaisių, daržovių, jie kelia nuotaiką bei padeda pasijusti energingesniems, o ne prislopintiems.

6) Ilgiau miegokite. Dažnai neišsimiegojimas būna liūdnos nuotaikos, pasyvumo ir tingumo priežastimi. Miegokite ne mažiau kaip 7-8 valandas ir stenkitės miegoti nueiti kuo anksčiau, apie 10-11 valandą vakaro.

P.S. Atsikėlus labai ankstų rytą ir išėjus pabėgioti pasijusite kaip naujai gimęs. Oras gaivus, šviežias, vėsus, po kroso turėsite daugiau energijos ir daugiau gerų emocijų. Patikėkit, tai veikia . Įsirašykite linksmos ir energingos muzikos ir pirmyn!

7) Būkite geri kitiems. Malonus ir geras jausmas apima, kai padarai kažką gero. Pamatę pinigų prašantį žmogų, paaukokite jam kelis litus, juk nuo to rimtų finansinių problemų jums nekils. Jei mėgstate gyvūnus, galite prisijungti prie savanorių gyvūnų globos namuose, negi gali būti geresnis jausmais nei žinoti, kad kažkas dėl tavęs galės pavalgyti ar gal net kažkam išgelbėsi gyvybę?

8) Apsipirkite. Nebūtina eiti į prekybos centrą ir šluoti visas parduotuves perkant rūbus, kurių nenešiosite. Žinoma, jei esate parduotuvių maniakė (-as), tada drąsiai galite pradėti ruoštis šiam maratonui, tačiau jei dažnai po parduotuves nevaikštote, pats laikas būtų nueiti ir nusipirkti kažką gražaus, malonaus širdžiai. Tai gali būti ir graži palaidinė, sijonas ar apatiniai drabužiai, arba laikrodis, nauji indai, baldai, telefonas ar netgi kambario tapetai.

9) Išliekite blogas emocijas. Jei jums depresija kilo dėl kitų žmonių, nebendraukite su jais. Jei tai neįmanoma, pasakykite jiems tą, kas jums nepatinka. Nėra reikalo savyje laikyti pyktį, jei kitas žmogus daro kažką blogo ar tiesiog jums nepatinka.

Jei pasakyti tiesą jums pritrūks drąsos, išliekite blogąją energiją kitais būdais: šokite, iki kol nebejausite kojų, bėkite, minkite dviratį, kol negalėsite paeiti, galų gale, nusipirkite bokso kriaušę ir,  sudėjus visas blogas mintis, į ją kumščiuokite iš visų jėgų.

10) Atsipalaiduokite. Skirkite laiko tik sau. Namus pamirškite, jie čia nedominuoja. Eikite į jogą, pilatesą, paimkite draugę (-ą) ir važiuokite į SPA įstaigas ir visą dieną praleiskite baseinuose, ant vandens kalnelių, masažuose, pirtyse ar burbulinėse voniose.

Galiausiai atsiminkite tokį dalyką, kad depresija neduoda jums nieko gero. Kas iš to, kad liūdėsite ir nuolatos būsite namuose? Draugai pabėgs, jiems nereikia tokių žmonių, kurie niekada nesutinka niekur išeiti arba vis liūdi. Jums to reikia? Manau, kad ne.

Savaime aišku, gyvenime būna visokių periodų - ir blogų, ir gerų. Visokių reikia, nes be kažkurio nežinotume, kas yra antras, tačiau po tamsios nakties visada ateina šviesus rytas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!