Vaikai kyšininkavimo visuomenėje

„Transparency International“ 2010 metų Pasaulinio korupcijos barometro duomenimis, korupcija Lietuvoje vis dar klesti: 34 proc. Lietuvos gyventojų prisipažino per dvylikos mėnesių laikotarpį davę kyšį ir taip Lietuva tarp dvidešimt vienos Europos Sąjungos valstybės užėmė „garbingą“ pirmąją vietą.

Šio titulo nusipelnę medikai, kuriems pinigų į kišenes prikiša įvairaus plauko žmonės, pavyzdžiui, senjorai ar jauni tėveliai su vaikais ant rankų. Šio titulo nusipelnę dėstytojai, kurie mielai priima nekaltą dovanėlę iš studento, kuris reikalauja teigiamo egzamino įvertinimo. Šio titulo nusipelnę teisėjai, kurie dėl pinigų praranda saiką ir sąžinę. Šio titulo nusipelnę visi: ne tik duodantys kyšį, bet ir jį imantys suaugę. Tad galime drąsiai teigti, kad gyvename kyšininkautojų visuomenėje, kurioje auga nuo jos neizoliuoti vaikai, turintys daug galimybių išmokti kyšininkavimo pagrindų.

Vaikų kyšininkavimo mokymosi pagrindai

Vaikai kyšininkauti mokosi nuolat. Kaip? Kokiais būdais? Vaikų kyšininkavimo pagrindus aptarkime pristatydami nuolat kyšininkaujančios šeimynėlės paveikslą. Mama su vaiku keliaudama į polikliniką visada apsidraudžia ir dėl vaiko gerovės pasiima penkiasdešimt litų, kuriuos skiria gydytojai – vaikas suvokia, kad einant į gydymo įstaigą ir tikintis ten sulaukti medicininės pagalbos (t.y. neišeiti iš jos dar labiau ligotam) būtina duoti pinigų ar kitokių gėrybių.

Vėliau vaikas sužino, kad mama savo darbe naudojasi kyšių davimo - ėmimo privilegijomis ir tuo net didžiuojasi – vaikui kyšininkavimas tampa vertybe, norma. Tėtis dirba teisėju, tad namuose niekada netrūksta gero, ekologiško maisto be sintetinių E priedų, šeima sau gali leisti prabangias keliones, automobilius ir pan.

Ir štai vaikas nugirsta, kad tėtis nuolat ima kyšį ir prisimena, kaip tėtis po darbo parsitempė padangas, kurias jam padovanojo jo klientas, ir vaikui tampa aišku, kad norint Lietuvoje gyventi prabangų gyvenimą reikia nebijoti rizikuoti ir kartais paimti, kai tau duoda. Mokymosi žinios plečiamos ir nuolat girdint močiutės „protingą“ patarimą savo sūnui: „duoda – imk, muša – bėk“.

Vaikas stebi kyšininkaujančius šeimos narius. Jo nuostatos ir vertybės puoselėjamos girdint per televizorių apie taip besielgiančius dėdes ir tetas. Gebėjimų įgyti padeda ir tėvelis, kuris nesugebėdamas įskiepyti vaikui meilės mokslams, papirkinėja vaiką, kad šis lankytų pamokas ir geriau mokytųsi. Vaikas užauga ir pats ima arba duoda kyšį – televizijos ima rodyti šeimos kyšininkavimo klano skandalą.

Vaikų kyšininkavimo patirtis: realus atvejis

Vaikystėje ne tik stebimi konkretūs suaugusiųjų kyšininkavimo atvejai, bet ir įsitraukiama į kyšininkavimo žaidimus. Štai reali, neseniai vykusi situacija pradinėje mokykloje: trečiokė, norėdama, kad klasė išrinktų ją seniūne, nusipirko lipdukų, kuriuos padalijo geriausioms savo draugėms prašydama balsuoti už ją. Kiti kandidatai, išgirdę, jog mergaitė seniūne tapo „neteisėtai“ pasiskundė mokytojai, kuri profesionaliai pasinaudojo susiklosčiusia situacija.

Pirmiausia pasikalbėjo su mergaite apie jos poelgį, paklausė, ką ji pati mano apie šią situaciją ir ką klasė dabar turėtų daryti: pripažinti ją klasės seniūne ar perrinkti seniūną iš naujo. Mergaitė teigė suvokusi savo klaidą, atsiprašė mokytojos ir pasiūlė perrinkti seniūną. Tuomet mokytoja pasakė, kad renkant šalies prezidentą rinkėjų papirkinėjimas yra neteisėtas, todėl ji labai džiaugiasi, jog kandidatė į klasės seniūnus suvokia, kad pasielgė nesąžiningai.

Mokytoja atsiprašė klasės mergaitės vardu ir paskelbė naujų rinkimų pradžią bei išreiškė viltį, kad šį kartą rinkimai bus sąžiningi ir be kyšių. Klasė išsirinko kitą seniūną. Tai vienas iš daugelių atvejų, kurie realiai vyksta vaikų bendruomenėje, tačiau apie tai dažnai nei susimąstoma, nei kreipiamas dėmesys šiai problemai, o vaikai paslapčia nuo suaugusiųjų arba būdami šalia jų kaupia kyšininkavimo patirtį.

Vaikų mokymas(-is) neimti ir neduoti kyšio: patarimai suaugusiems

Savo pavyzdžiu mokykite vaiką neimti ir neduoti kyšio. Jei Jums atrodo, kad patarimas absurdiškas, neduokite ir neimkite kyšio vaikui matant, nekalbėkite apie duodamus ar imamus kyšius vaikui girdint. Paaiškinkite vaikui, kas yra kyšis, kodėl negalima jo imti ar duoti, pasinaudokite realiomis situacijomis, kurių centre atsiduria kyšininkaujantis vaikas – nemoralizuokite, bet padėkite jam suvokti, kodėl jis pasielgė netinkamai, kaip turėjo elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, paklauskite, kokias emocijas vaikas išgyveno ir pan.

Skirdami vaikui kišenpinigių, nepapirkinėkite savo vaiko, kad jis susitvarkytų savo kambarį  ar ruoštų namų darbus – juk jis tai privalo daryti ir be piniginio atlygio. Atminkite, kad suaugusiųjų kyšio davimo - ėmimo pagrindų suvokimas vaikystėje ir ankstyvoji vaikų kyšininkavimo patirtis – puiki treniruotė ateičiai ir palanki terpė plėstis kyšininkavimo tinklui. Atminkite, kad smulkmenos taip pat reikšmingos ugdant vaikus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!