2014 m. - rinkimų metai. Jau greitai rinksime naują šalies prezidentą bei atstovus į Europos parlamentą. Tačiau praėjusių rinkimų maratonas neigiamai nuaidėjęs per visą Lietuvą nuvylė nė vieną aktyvų, sąžiningai balsuojantį pilietį. Balsų pirkimas ne taip ir seniai„išlindo“ į dienos šviesą. Nors paprastiems žmonėms tai buvo aišku jau seniai, į jų skundus, pareiškimus dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo nebuvo kreipiamas dėmesys.

Teisėsauga, vyriausioji rinkimų komisija tuo metu žiūrėjo pro pirštus ir tik žiniasklaidos atstovui, kandidatavusiam Zarasų - Visagino apygardoje Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose, kurių pirmasis ratas vyko 2012 m. spalio 14 d. paviešinus kaip iš tiesų vyksta rinkimai, šis reikalas pamažu pradėjo judėti. Reikia tikėtis, kad ateinančių rinkimų metu pažeidimų pavyks išvengti, tačiau jų galima buvo išvengti ir gerokai ankščiau jei į pirmuosius pavojaus signalus būtų buvę reaguojama operatyviai.

Tai, kas dar neviešinta

Zarasai 2011-02-23. Lietuvos Respublikos vietos savivaldos rinkimai. Išankstinis balsavimas Zarasų rajono savivaldybėje.

Nuo pat ankstyvo ryto prie savivaldybės durų pradėjo buriuotis piliečiai. Įvairių partijų stebėtojai dirbo visu pajėgumu. Stebėjimas vyko ne tik patalpose bet ir už uždarų durų. Įtartinų, neblaivių piliečių šalia apygardos ta dieną buvo pastebima kaip niekad daug. Apie 13 val. nuvykus balsuoti, belaukiant kol išduos biuletenį, balsavimo patalpose pasirodė galimai neblaivių piliečių būrelis, nuo kurių sklido alkoholio kvapas.Visi jie buvo neramūs, išsigandę, todėl iš karto sukėlė įtarimą. Po balsavimo palikus patalpas su kolege dar staptelėjome netoli savivaldybės.

Balsavimo patalpose visų dėmesį atkreipę piliečiai išėjo į lauką, tačiau skirstytis neskubėjo. Jie stovinėjo šalia savivaldybės gana ilgą laiką tarsi kažko laukdami, pamatę, kad mes juos stebime, kiek sunerimo. Jie buvo penkiese. Po kurio laiko visas būrys nuo savivaldybės patraukė link Zarasų Ąžuolo gimnazijos, kuri yra visai čia pat. Ten jų laukė automobilis „VW Golf“ kartu su vairuotoju. Penkiavietis automobilis su šešiais keleiviais palengva pajudėjo. Sėdome į automobilį ir nuskubėjome paskui juos. Nuo to, kai automobilis pajudėjo viskas buvo filmuojama.

Žvangantys vyno buteliai

Sekamas automobilis sustojo Magučių kaime, šalia parduotuvės, maždaug 7 km nuo Zarasų. Zarasų rajono policijos komisariate tikslinant aplinkybes nustatyta, kad visi šie asmenys yra šio kaimo gyventojai. O juos vežęs asmuo vieno iš pakeleivių pažįstamas, žmogus su tokia pavarde yra dirbęs Zarasų rajono policijos komisariate, Zarasų rajono apylinkės prokuratūroje..

Sustojus automobiliui iš jo išlipo pabalsavę piliečiai. Vairuotojas iš bagažinės išėmęs kartoninę dėžę padavė vienam iš vyrų. Pamatę, kad yra filmuojami jie skubiai pradėjo skirstytis. Mes nuskubėjome paskui vyriškį, nešantį dėžę, kurioje žvangėjo buteliai. Bandėme jį pašnekinti. Vyriškis prasitarė, kad juos agitavo balsuoti ir paminėjo pavardę. Buvo iškviesta policija. Labai greitai išsiaiškinome, kur tie vyrai gyvena, juos kuo puikiausiai pažįsta kaimo gyventojai ir nurodė namą, kuriame jie visad renkasi išgertuvėms. Pasirodžius policijai vyrai nebuvo itin draugiški, nenorėjo nei kalbėti, nei važiuoti, tačiau visi jie buvo pristatyti į Zarasų rajono policijos komisariatą, kur davė parodymus.

Lapeliai su skaičiais, vynas ir rinkėjų parodymai

Liudytojas G. G.parodė, kad važiuojant balsuoti vairuotojas J. S. padavė lapelius su skaičiais, tačiau nieko nepaaiškino ir nesakė, už ką turėtų balsuoti. Pabalsavę grįžo į Magučius ir vežęs asmuo, išlipus iš automobilio padavė dėžę, kurioje buvo du buteliai vyno. K. K. parodė, kad taip pat buvo duoti lapeliai su skaičiais, o po balsavimo dėžė su vynu, tačiau, pasak liudytojo, vairuotojas nepaaiškino, dėl ko duoda vyną.

P. V. atvažiavęs nuėjo į parduotuvę, išėjęs matė, kad vienas iš vyrų rankose laiko dėžę. Pagal jo parodymus, visi nuėjo pas vieną iš vyrų namo ir tuomet jis pamatė, kad dėžėje buvo vynas, tačiau iš kur vynas nebuvo jokios kalbos. Kiti du liudytojai - H. J. Ir L. K. - davė analogiškus parodymus kaip ir K. K. , t.y., kad niekas jų neprašė iki pradedant balsuoti, kad balsuotų už konkretų asmenį, už ką norėjo, už tą ir balsavo, patys jokio atlygio negavo ir nenukentėjo. Taigi, jų balsavimo teisė pažeista nebuvo. Tačiau dėl ko buvo duoti lapeliai su skaičiais bei vynas, taip niekas ir negalėjo paaiškinti.

Jau kitą dieną Zarasų policijos komisariate buvo patvirtintas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Man jis buvo atsiųstas kovo 30 d. Nutarimas dėl atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą buvo apskųstas Zarasų rajono apylinkės prokuratūrai. Tačiau ir iš prokuratūros gautas atsakymas buvo neigiamas. Pasak teisėsaugos, rinkėjų balsavimo teisė pažeista nebuvo, todėl neverta ir bylinėtis.

Iš nutarimo matoma, kad netirta veikos sudėtis. Nesiekta nustatyti galimai nusikalstamos veikos subjektų. Net nebuvo apklausti visi įvykio liudininkai, kurių buvo keturi ir kurie fiksavo galimai nusikalstamą veiką video kamera.

2012 m. Zarasų–Visagino vienmandatėje rinkimų apygardoje – Nr. 52 – rinkimų rezultatai dėl šiurkščių Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų, turėjusių įtakos rinkimų rezultatams, buvo pripažinti negaliojančiais. Tačiau papirkinėjimai vyko ir ankščiau ir jie buvo man akivaizdžiai matomi (...). Jei į pažeidimus būtų reaguojama jau per savivaldos rinkimus, tuomet Seimo rinkimuose galbūt būtų galima buvo išvengti pažeidimų, kurie mokesčių mokėtojams kainavo didelius pinigus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!