Prisimenu, kaip prieš trejus-ketverius metus iš Vilniaus su draugais lėkdavom į Kauno „Exit‘ą“, idant galėtume paragauti grynosios klubinės kultūros – tokios, kokią mes ją matėme. Tačiau mano straipsniukas ne apie tai, kas ir kur buvo. Noriu atkreipti Lietuvos klubinėtojų dėmesį į Šiaulius ir išlaisvinti jų mintis nuo nepelnytų stereotipų.

Taigi kuo garsėja Šiauliai? Stereotipai žinomi visiems – senesnė karta sakytų, kad Šiauliai garsėja televizoriais arba dviračiais. Jaunesnė karta galbūt įvardintų Šiaulius kaip NATO kareivių dislokacijos vietą (nes šitie kasmet vis primena apie save susidūrimais su vietiniais „bachūriukais“). Treti gal prisimintų, kad prieš pat krizę ekonomistai stebėjosi, jog Šiauliai pirmauja pagal prekybos centrų plotą, tenkantį vienam gyventojui. O ketvirti, manau, tiesiog patrauktų pečiais, nes su Šiaulių miestu jiems apskritai nėra jokių asociacijų.

Klubo "Kapitol" atidarymo vakaro auditorija

Štai dabar Šiauliai pretenduoja tapti miestu, kuriame vienam gyventojui tenka didžiausias klubinę kultūrą propaguojančių vietų skaičius. „Pegasas“, „Martini“, „Mega“ – šie trys didieji Šiaulių mohikanai atlaikė net krizės laikus ir yra šiauliečių gerai žinomi bei pamėgti. „Max‘as“ vis dar išnyra šiauliečių prisiminimuose, kaip ir vėliau duris atvėręs „Neopolis“ bei „Havana“, tačiau iš šių klubų belikę tik pavadinimai. Reikia būtinai paminėti „Teatro bufetą“ ir ypatingai gerai prieš porą metų startavusią „Patają“ – šie du klubai galėtų užimti priešingas klubų tiesės pusės – „Teatro bufetas“ („Pogo“ drąsiai galėtų prie jo šlietis) kaip alternatyviosios muzikos mėgėjų skonį tenkinantis klubas, o „Pataja“ – kaip rafinuotą kokteilių baro kultūrą propaguojanti šėlionių vieta.

Tačiau tai, kas Šiauliuose vyksta šiuo metu, rodo, jog klubinėtojų rinka šiame mieste traukia milžinišką investuotojų dėmesį, kurie čia mato neišnaudojamas galimybes ir būsimą pelną.

DJ Artas įkaitino atmosferą

Vien per rugsėjo ir spalio mėnesius Šiauliuose savo veiklą pradės net 3 visiškai nauji klubai. Praėjusį penktadienį duris atvėrė naktinis klubas „Kapitol“. Rugsėjo pabaigoje atsidarys kokteilių baras „Fenxi“, o spalio antroje pusėje Šiaulius savo išskirtinimu sudrebins „Kardinolas“.

Dabar trumpai apie šį penktadienį duris atvėrusį naktinį klubą „Kapitol“. Kadangi klubas atsidarė visiškai naujai, pažadai klubinėtojams buvo dideli. Savo „Facebook“ paskyroje klubo atstovai skelbė, jog klubinėtojų lauks „jauki aplinka, skaniausi kokteiliai Šiauliuose, kokybiška šokių muzika. Geriausi DJ’ai Lietuvoje užtikrins turiningą, malonų, bei kupiną įsimintinų akimirkų laisvailaikį“.

Atidarymo vakarėliui tikrai teisingai pasirinkti DJ‘ai ir muzikiniai projektai: M&D Substance feat. Justify, Sweet Euphony ir DJ Artas.

Go-go šokėjos ir gausus filmuotojų būrys

Kadangi asmeniškai aš mačiau tik M&D Substance ir DJ Arto pasirodymus, užsiminsiu apie juos. Kaip ir žadėta, DJ Artas tikrai stipriai įkaitino publiką. DJ Artas – pakankamai naujas vardas, sparčiais tempais garsėjantis klubinėje kultūroje. Jo grojimų vietų sąraše puikuojasi didieji ne tik Vilniaus, bet ir Rygos klubai. Grojant šiam DJ‘ui, „Kapitol“ šokių aikštelė sparčiai pildėsi ir nepaliko nė vieno klubo lankytojo abejingo jo leidžiamai muzikai. Pagrindinių vakaro svečių M&D Substance feat. Justify muzikinis projektas taip pat skambėjo įdomiai ir gyvas dainavimas, būdamas seniai nebe naujiena kitur, tarp „Kapitol“ sienų skambėdamas skleidė tikrai pozityvią energiją.

O visa kita, kas vyko „Kapitol“ klube atidarymo vakarą, nebus labai pozityvu. Klubo atstovai, žadėję „stiprų feiskontrolą“ tik demonstratyviai prie klubo durų formavo eilę, kad ne visi norintys galėtų patekti, net ir susimokėję už bilietus. Šitas marketinginis ir psichologinis triukas šiaip sveikintinas, tačiau apie vidurnaktį klube šėlo tokie asmenys, kurių joks „stiprus feiskontrolas“ negalėtų praleisti.

DJ Artą ir M&D Substance per tirštą dūmų uždangą buvo sunku įžiūrėti

Klubo atidarymo vakarėlį filmavo mažiausiai penki asmenys su įvairaus lygio vaizdo įrašymo technika (pradedant profesionaliom kamerom, baigiant telefonais ir „muilinėm“, kurios nuolatos buvo prikišinėjamos klubo lankytojams prie veidų). Žinoma, suvokiamas klubo savininkų noras paskui pasipuikuoti savo „Facebook“ paskyroje arba prieš pažįstamus - „va, kaip šėlo publika“, bet kad tos publikos per kitus klubo vakarus tikrai tiek nebebus, jie tikriausiai kol kas net nenumano.

Baro veikla taip pat klientus gerokai stebino – ilgiausia eilė, norint užsisakyti gėrimus ne tik judėjo sraigės žingsniu, bet ir padavėjų, nešančių gėrimus ir užkandžius prie staliukų, buvo ryškiai per mažai. Klausimas – jeigu jau galima pasiruošti klubo atidarymo filmavimui ar fotografavimui, prisamdant įspūdingą žmonių skaičių, kodėl negalima pasirūpinti klubo klientus kokybiškai ir greitai aptarnaujančiu personalu?

Ką klubo savininkai tikriausiai tikėjosi būsią „vakaro siurprizu“ ar „vakaro vinimi“ – go-go šokėjų pasirodymą – tai tokių taip prastai ir neprofesionaliai šokančių bei atrodančių merginų dar reikia paieškoti. Šie šokiai publikos dėmesį traukė gal tik pirmas penkias minutes, vėliau jų pasirodymo negelbėjo net tai, kad šokėjos keitėsi.

Noriu tikėti, kad dūmų ir šviesos efektai nebuvo tinkamai sureguliuoti, nes nuo tokio dūmų kiekio ne tik nesimatė šalia stovinčių draugų, bet ir kartais užimdavo kvapą.

Žinoma, galbūt nėra lengva klubą atidaryti buvusiose biliardinės patalpose ir atnaujinti sienas bei grindų dangas reiktų daug investicijų, tad šių aspektų nesiimsiu komentuoti.

Kadangi savo straipsnį pradėjau mintimis apie Šiaulius kaip klubinės kultūros sostinę, vienu klubo atidarymo paminėjimu nenoriu suformuoti prasto įspūdžio.

Taigi galbūt ir truputį per drąsu teigti iš anksto, bet panašu, kad Šiauliai pretenduoja tapti Lietuvos klubinės kultūros sostine. Bent jau miestu, pirmaujančiu klubų skaičiumi, tenkančiu vienam gyventojui, Šiauliai tikrai taps.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!