Nacionalinėje dailės galerijos auditorijoje ketvirtadienį, sausio 17 d, 18 val. prasidės filmų programa, plačiau atskleisianti šiuo metu NDG eksponuojamos tarptautinės parodos „Apie praeivius ir kaimynus“ kontekstą.

Trijuose sausį ir vasarį vyksiančiuose seansuose bus galima išsamiau susipažinti su parodoje dalyvaujančių Gilberto ir George'o, Gino de Dominicio, Tehching Hsieh, Bas Jan Aderio, Marinos Abramović ir Ulay kūryba. Įėjimas nemokamas, visi filmai – su lietuviškais titrais.

Filmų programa

2013 m. sausio 17 d. 18.00

Gerry Schum. „Identifikacijos“, 1970. 36 min.

Televizijai skirtas filmas sudarytas iš dvidešimties trumpų atkarpų. Kiekvienoje iš jų pristatoma po vieną vis kito menininko kūrinį. Filmo sumanytojas Gerry Schumas septintojo dešimtmečio pabaigoje įkūrė Televizijos galeriją, kuri turėjo tapti atsvara tradicinėms muziejinėms ir galerinėms erdvėms. Kaip šio projekto dalis per televiziją buvo parodyti du filmai: „Žemės menas“ (SFB, 1969) ir „Identifikacijos“ (SWF, 1970). „Identifikacijose“ savo kūrinius pristato dvidešimt gerai žinomų to meto menininkų, tarp jų – Josephas Beuysas, Richardas Serra, Lawrence Weineris ir kiti, taip pat menininkai, kurių kūriniai rodomi parodoje – Gilbertas ir George'as bei Gino de Dominicis.

Tehching Hsieh. „Vienerių metų performansas, 1980–1981“. 6 min. 8 s.

Atlikdamas antrąjį „Vienerių metų performansą“ Tehching Hsieh ištisą parą kas valandą laikrodiniu komposteriu pažymėdavo dienos bilietą, kiekvieną sykį save nufotografuodamas. Šešių minučių filme parodoma aštuoni su puse tūkstančio nuotraukų, sukurtų 1980–1981 m. performanso metu.

2013 m. sausio 31 d. 18.00

„Čia visuomet yra kur nors kitur. Bas Jan Aderio dingimas“, Rež. Rene Daalder, 2008. 103 min.

Filme pasakojama apie menininką Bas Jan Aderį ir jo paskutinį darbą „Beieškant stebuklingojo“, kurio metu menininkas dingo be žinios. Filme menininką prisimena jo šeima, jį pažinoję ir jaunesnės kartos Bas Jan Aderio kūryba besidomintys menininkai. Ypatingą atspalvį filmui suteikia paties režisieriaus Rene Daalderio patirtis – kaip ir Bas Jan Aderis, jis yra į Kaliforniją emigravęs olandas.

2013 m. vasario 14 d. 18. 00

„Didžioji kinų siena. Ribą priėję meilužiai“, rež. Murray Grigor, 1989. 65 min. Marinai Abramović ir Ulay

Marinai Abramović ir Ulay‘ui atliekant paskutinįjį savo performansą „Meilužiai. Kelionė Didžiąja kinų siena“, procesą fiksavo škotų režisieriaus, kuratoriaus ir rašytojo Grigoro Murray‘aus vadovaujama filmavimo grupė. Ilgametražis dokumentinis filmas, skirtas BBC televizijai, pabaigtas 1989 m. Jame kelionės vaizdų fone apie savo patyrimus pasakoja menininkai Marina Abramović ir Ulay.

Rėmėjai: Kultūros rėmimo fondas, Goethe-Institut Vilnius

Nacionalinės dailės galerijos informacija

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)