Kaip DELFI pasakojo Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto narė Vincė Vaidevutė Margevičienė, lėlę į Seimą atvežė keturių vaikų tėvas iš Kaišiadorių. Vyras atrodė ne juokais pasipiktinęs tokiu prekybininkų akibrokštu. Argi gali kam nors kilti mintis prieš perkant lėlę pažvelgti po jos suknele – ar ji tikrai tokios lyties, kaip dedasi? O kaip vėliau paaiškinti vaikams, kodėl „mergaitė“ turi vyrišką organą? Juk vaikus tokie neatitikimai trikdo.

„Lėlytė tikrai graži – ilgi šviesūs plaukai, įrišti kaspinai, labai graži suknelė, papuošta prisegtomis gėlytėmis. Iš pradžių galvojome siųsti ją Ne maisto produktų inspekcijai, tačiau galiausiai nusprendėme kreiptis į vaiko teisių apsaugos kontrolierių. Įdėjome ją į dėžutę, supakavome ir su lydraščiu, prašančiu ištirti įvykį, išsiuntėme.

Mat vienokia situacija, jei tai vienetinė klaida – fabrike dirbantys žmonės gal tiesiog neteisingai sujungė dalis, galvytę uždėjo ne ant to kūno. Matosi, kad tai masinė gamyba – visos kūno detalės yra išlietos, nėra taip, kad kažkas būtų atskirai priklijuota. Kita situacija, jei tokių lėlyčių ir tokių vaikų, jas gavusių, yra daugiau. Jeigu mūsų prekybininkai matė, kokia tai lėlė, bet neišėmė jos iš prekybos, yra blogai“, - svarstė pašnekovė.

Parlamentarė linkusi manyti, kad tai nėra koks nors piktavališkas veiksmas, tačiau tiesą paliko aiškintis už tai atsakingoms tarnyboms.

Seimo Audito komiteto narys Kazimieras Uoka, taip pat dalyvavęs lėlės perdavimo ceremonijoje, jau spėjo pasiaiškinti, kad lėlė pirkta viename iš Kauno urmo bazės sandėlių. „Vieta žinoma, savininkas – taip pat. Bandėme aiškintis – savininkas sąmoningai pirko šias lėles ar netyčia. Jis nenoriai atsakinėja į klausimus, mums nepavyko to išsiaiškinti. Tačiau žinome, kad jis užpirko net dvi šių lėlių partijas. Taigi pirko du kartus. Kažkokia tarnyba visgi turėtų šį atvejį ištirti“, - įsitikinęs parlamentaras.

K. Uoka pripažino, kad pritaikyti verslininkui nuobaudą bus sudėtinga, kadangi įstatymai tokių atvejų nereglamentuoja. Pašnekovas taip pat nežino, kiek tokių lėlių jau galėjo pasklisti po Lietuvą ir kiek jų dar pasklis. Savininkas šios informacijos neteikia.

„Mes įtariame, kad tai pasaulio sąmokslo skleidimas – griauti tradicijas, šeimas, bet ar lėlių savininkas prie jo prisidėjo sąmoningai – nežinau“, - tikino konservatorius.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!

Lėlė, „Kaišiadorių aidų“ nuotr.


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)