„Gatvių, parduotuvių ar gyvenviečių pavadinimai lenkų kalba šalia lietuviško pavadinimo jau nebestebina. Vilniaus rajono savivaldybėje pilna tokių užrašų“, - rašo DELFI skaitytojas Jonas.

Argumentų negirdi

Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas Arūnas Dambrauskas sako, kad lenkiški užrašai šalia lietuviškų Vilniaus r. savivaldybėje yra neteisėti.

„Kol galiojo Tautinių mažumų įstatymas, tol užrašai dviem kalbomis buvo leidžiami tose vietovėse, kuriose kitataučiai sudaro didelę gyventojų dalį. Tačiau šis įstatymas nebegalioja, o vienintelis dokumentas, reglamentuojantis šiuos dalykus, yra Valstybinės kalbos įstatymas, kuriame aiškiai nurodyta, kad viešieji užrašai turi būti valstybine, t.y. lietuvių, kalba“, - sako A. Dambrauskas.

Jis apgailestauja, kad su Vilniaus r. ir Šalčininkų r. savivaldybių administracijomis inspekcijai nepavyksta susikalbėti.

„Šiuo metu esame įtraukti į teismų karuselę ir laukiame aukščiausios instancijos teismo sprendimo, kuris, tikėtina, pripažins, kad inspekcija yra teisi ir juodu ant balto išguldys savo argumentus. Su šių rajonų savivaldybių administracijos direktoriais buvo ne kartą kalbėta, tačiau jie į kalbas nesileidžia ir teigia, kad to reikia gyventojams. Bet kuriuo atveju, kol teismas nepaskelbė savo sprendimo, jie tų lentelių ir nenukabina“, - sako pašnekovas.

A. Dambrauskas sako, kad Vilniaus r. ir Šalčininkų r. savivaldybių negąsdina net ir baudos. Už šį pažeidimą pirmą kartą skiriama bauda nuo 300 Lt iki 600 Lt, už pakartotinį pažeidimą - nuo 600 Lt iki 1500 Lt.

„Baudimas nėra problemos sprendimas. Nuobauda paskirta, o jie (Vilniaus r. ir Šalčininkų r. savivaldybių administracijos - aut.) ją apskundžia aukštesnės instancijos teismui ir taip vilkina laiką, o tuo metu užrašai kabo nenuimti. Jie negali ir neturi nieko daryti, kol nėra galutinio teismo sprendimo. Tik po teismo sprendimo, jeigu bus aiškiai nuspręsta, kad tokie dvikalbiai užrašai yra neteisėti, inspekcija galės imtis priemonių“, - sako A. Dambrauskas.

L. Kotlovska: inspekcijos viršininkui užrašai neužkliuvo

Tuo metu Vilniaus r. savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska DELFI sakė, kad užrašų savivaldybė nenusiima dėl to, kad jie reikalingi gyventojams.

„Taip, Valstybinės kalbos įstatyme parašyta, kad viešieji užrašai turi būti lietuvių kalba, bet jie ir yra lietuvių kalba, tik šalia yra ir lenkų kalbos užrašai. Niekam iki šiol tai neužkliuvo, kalbant būtent apie užrašus Vilniaus r. savivaldybės pastate. Pats inspekcijos viršininkas buvo kelis kartus pas mane atėjęs, tačiau jokių pastabų dėl šių užrašų man neišsakė. Jeigu gyventojams to reikia ir jie nori šitų užrašų, tai kam jie trukdo?“, - sakė L. Kotlovska.

Nors Vilniaus r. atstovai teigia, kad užrašų lenkų kalba Vilniaus r. ir jo savivaldybėje reikia gyventojams, tačiau paskutinė gyventojų apklausa šiuo klausimu buvo atlikta 2002 metais. Šioje apklausoje buvo klausiama, ar šalia lietuviškų užrašų turėtų atsirasti užrašai ir lenkų kalba. Šios apklausos rezultatai parodė, kad už dvikalbius užrašus pasisako daugiau nei pusė Vilniaus r. gyventojų.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)