XX amžiuje nė vienas esminis karinis konfliktas neaplenkė Lietuvos – Pirmojo pasaulinio karo metais Žemaitijos bei Aukštaitijos žemėse iki gyvybės netekimo kovėsi Vokietijos kaizerio bei Rusijos caro kariai, Antrasis pasaulinis karas Lietuvai tapo kančių bei netekčių metais. Tik pasibaigus šiam karui prasidėjo Šaltasis karas, kurio metu Lietuvos teritorija tapo sovietinės branduolinės ginkluotės bastionu.

Pastarojo karinio konflikto istorija, nepaisant didžiulės jo įtakos ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos istorijai, nebuvo plačiai žinoma mūsų šalies visuomenėje. Per dvidešimt nepriklausomybės metų Lietuvos muziejuose nebuvo įrengta nė viena Šaltojo karo laikotarpį pristatanti ekspozicija.

R. Stilis yra sakęs, kad pati pražūtingiausia klaida, kuri kada nors buvo padaryta pasaulyje, - tai politinio gyvenimo atsiejimas nuo dorovinio.

Situacija Lietuvoje pasikeitė tik šiais metais, kai Žemaitijos Nacionalinio parko direkcija įgyvendino plataus masto Šaltojo karo muziejaus projektą. Šaltojo karo muziejus Žemaitijos Nacionaliniame parke įrengtas buvusiame Sovietų Sąjungos balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse.

Šiame muziejuje pasakojama apie šį penkiasdešimties metų trukmės karinį konfliktą, jo įtaką Europos bei Lietuvos istorijai, poveikį technikos bei technologijų raidai, visuomenei, branduolinės ginkluotės keliamą grėsmę žmonijos civilizacijai. Naujai įrengtoje muziejinėje ekspozicijoje pateikiama unikali vaizdinė bei grafinė medžiaga, pasakojanti apie kažkada buvusios visiškai slaptos sovietinės imperijos branduolinės ginkluotės organizavimo bei veikimo principus, čia taip pat demonstruojami kovinių raketų bei kitų Šaltojo karo ginkluotės rūšių pavyzdžiai bei maketai.

Oficialus Šaltojo karo muziejaus atidarymas numatytas kitų metų pavasarį, tačiau jau šių metų spalio 29 -30 dienomis žiniasklaidos atstovai, istorijos specialistai, Lietuvos švietimo įstaigų bei kitų organizacijų atstovai yra kviečiami aplankyti naująjį muziejų bei išvysti jo ekspoziciją.

Šį savaitgalį muziejuje ekskursijas ves Vladimiras Orlovas, muziejaus ekspozicijos koncepcijos autorius bei vienas iš jo kūrėjų. Spacialistas žada netradicinę ekskursijų programą bei išsamius atsakymus į visus Jūsų klausimus. Tai unikali proga iš arčiau susipažinti su Lietuvos bei Europos praeities dalimi, palikusia ryškų pėdsaką ne vienos tautos gyvavimo istorijoje.