Jau daugiau kaip mėnesį stiprėjantys ir aštrėjantys vienų kitoms oponuojančių partijų pasisakymai vienu atveju džiugina, kitu – liūdina ar net pyk(t)ina. Pyk(t)ina ne tik kraštutinumais, į kuriuos yra nueinama, tačiau ir garsiai, be jokios priedangos, trimituojamais melais.

Pagrindinė šių metų diskusija tarp partijų dalyvių, be jokios abejonės, yra Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas ir spalio 14 dieną kartu su rinkimais vyksiantis referendumas (ko gero, neprašausiu jį pavadinęs vienu iš cirko dalyvių amplua prieš Lietuvos piliečius).

Kodėl aš taip žiauriai apie referendumą kalbu? Visų pirma – tai jo reikšmė ir prasmė. Įvairių partijų deklaruojamas apsimestinis rūpestis ir „noras“ išgirsti Lietuvos žmonių nuomonės VAE klausimu čia vaidina didelį vaidmenį. Keista, kad referendumą nuspręsta rengti dabar. Kodėl jis nėra rengiamas 2015 metais, kurie laikomi esminiais VAE metais? Kodėl jis nerengiamas tuomet, kai jau bus žinomi konkretūs ir tikri VAE statybų kaštai, trukmė, Lietuvos partneriai? Tai tie klausimai, į kuriuos nebuvo atsakyta niekada. Ir nebus. Kodėl?

Todėl, kad atsakymo nėra, tuo pačiu jis labai aiškus: šiemet vyksta Seimo rinkimai. Kada daugiau, jeigu ne dabar yra pats tinkamiausias metas Lietuvos žmonėms parodyti, kaip yra rūpinamasi jų gerove, kokia neva yra svarbi jų nuomonė. Pamirštamas tik vienas dalykas – ar įmanoma dabar turėti savo konkrečią poziciją dėl VAE statybų? Mano atsakymas – ne.

Negalima, nes nėra žinomi konkretūs skaičiai, kurių taip pasigenda referendumą organizuojančios politinės jėgos. Tų skaičių trūksta visiems: nuo valdančiųjų iki paprastų žmonių. Ir tie skaičiai bus po 3 metų, kuomet bus sprendžiama, projektą vykdyti ar ne. Todėl išvada dėl referendumo tokia ir yra: tai tėra eilinis cirko dalyvių pasirodymas, kurio metu žmonės yra verčiami išsakyti savo nuomonę, daugumoje atvejų niekuo nepagrįstą.

Grįžkime prie straipsnio pavadinimo. Kaip gi LSDP meluoja Lietuvos piliečiams (tą patį, beje, daro ir kitos partijos, inicijavusios referendumą ar pasisakančios prieš VAE, net nežinodamos, ar šis projektas apsimoka, ar ne). Pirma – tai jų plačiai naudojama politinė reklama, siekianti atkreipti paprasto Lietuvos piliečio dėmesį į VAE projektą ir užduodanti visiems „aktualius“ klausimus.

Patys klausimai – tai jau yra gryniausias melas, aiškiai automatiškai formuojantis atsakymą. „Kodėl VAE projekte siūlomas pasenusių technologijų reaktorius?“ – vienas iš LSDP reklaminio skydelio klausimų. „Kodėl konservatoriai tik prieš rinkimus susirūpino VAE projektu?“, „Kodėl VAE projektas bus užkrautas ant eilinių žmonių pečių?“ – šviečia kiti du klausimai. Panagrinėkime kiekvieną klausimą atskirai ir pažiūrėkime, kiek juose tiesos:

Klausimas: kodėl VAE projekte siūlomas pasenusių technologijų reaktorius?

Atsakymas: Lietuvoje planuojamas statyti reaktorius yra vienas pažangiausių šiuo metu pasaulyje esančių reaktorių. Visiems prieinama informacija, kad VAE reaktorius bus net ne 3, o 3+ kartos.

Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad Lietuvos būsimas reaktorius yra patobulinta aukščiausios klasės reaktoriaus versija. Saugesnių, modernesnių ir pažangesnių reaktorių pasaulyje dar nėra. Tiesa, yra tik teorijos ir bandymų laboratorijose. Iki jų gamybos dar trūksta kelių dešimčių metų. Taigi naujesnės technologijos reaktoriaus tiesiog neįmanoma pasirinkti, nes jo nėra.

Klausimas: kodėl konservatoriai tik prieš rinkimus susirūpino VAE projektu?

Atsakymas: LSDP žiniai, TS-LKD (konservatoriai) VAE projektu ėmė rūpintis vos tik atėję į valdžią. Pirmasis jų žingsnis buvo sugrąžinti LSDP privačiam sektoriui perduotus elektros tinklus, taip užtikrinant jų saugumą - LEO LT buvo suardyta. Tolesni atlikti žingsniai buvo AE projekto parengiamieji darbai, įsteigta VAE įmonė, atliktos visos reikalingos studijos, priimti visi reikalingi įstatymai, išrinktas strateginis investuotojas, pritarta energetinės nepriklausomybės strategijai.

Visi šie ir daugelis kitų darbų buvo atlikta nuo konservatorių kadencijos pradžios. Tai įrodo, kad VAE projektu nebuvo susirūpinta prieš pat rinkimus. Viskas, ką mes dabar turime ties šiuo projektu, yra rezultatas nepertraukiamo ketverių metų darbo. Klausimas lieka vienas: kodėl LSDP per 8 savo valdymo metus (dvi kadencijas valdžioje) nesugebėjo pradėti tokių itin sudėtingų projektų, kurie jau artimiausiais metais būtų Lietuvai suteikę energetinę nepriklausomybę elektros rinkoje? Viskuo buvo susirūpinta tik prieš rinkimus – pirmieji žingsniai VAE projekte buvo pradėti likus metams iki rinkimų – 2006 ir 2007 metais.

Klausimas: kodėl VAE projektas bus užkrautas ant eilinių žmonių pečių?

Atsakymas: Lietuvos piliečiams ir biudžetui VAE projektas nebus užkrautas. Čia pat galima prisiminti ir Čekuolio reklamoje išsakytas mintis. VAE projektas bus finansuojamas strateginio investuotojo („Hitachi“), taip pat Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetikos įmonių. Dalis šių įmonių skiriamų lėšų bus skirta iš sukauptų rezervų arba iš dividendų. Kita dalis – iš pasiskolintų lėšų.

Nei Lietuva, nei Latvija ar Estija biudžeto lėšomis niekaip neprisidės prie VAE projekto. Lietuvoje dalis reikalingų lėšų bus imama iš VIAP fondo. Šis fondas yra kaupiamas nuolatos. Kita Lietuvos dalis bus imama iš įmonių dividendų. Dividendai, statysim mes VAE ar ne, vis tiek bus kažkur panaudoti. Įmonės bet kokiu atveju gauna pelną. Ir bet kokiu atveju už tai moka piliečiai. Tik vienu atveju mes krauname pelną Rusijos atominių elektrinių valdytojams ir finansuojame naujų AE statybą Rusijoje, kitu šiuos savo mokamus pinigus skiriame savo energetikos įmonėms, kurios investuos į VAE. Tad Lietuvos piliečiams papildomai šis projektas iš biudžeto nekainuos nė kiek. Kitaip tariant – nereikės nei mažinti išlaidų medicinai, švietimui ar apsaugai, nei papildomai skolintis taip didinant Lietuvos skolą.

Taigi, kaip matome, socialdemokratų užduodami klausimai patys iš savęs yra melagingi ir klaidinantys. Matau keletą priežasčių tokias reklamas skleisti: tai arba nenoras pripažinti, kad konservatoriai per ketverius metus padarė daugiau, negu socialdemokratai per aštuonerius.

Todėl kviečiu visus Lietuvos piliečius per ateinančius rinkimus ir referendumą nesuklysti. Linkiu pasirinkti teisingai, nelipti ant to paties grėblio, nuo kurio jau nulipome ir balsuoti už VAE projektą referendume. Tokiu atveju galėsime būti tikri, kad 2015 metais sužinosime visus mums rūpimus klausimus. Pastebėsiu, kad dabar balsuojant „prieš“, VAE projektas naujųjų partijų valdžioje greičiausiai bus sustabdytas „remiantis visuomenės nuomone“, ir tikrųjų skaičių bei ar apsimoka mums toks projektas, niekada nesužinosime.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!