Galima būtų pagalvoti apie kokius nors apribojimus rinkėjams, bet gyvename konstitucinėje valstybėje ir dirbtiniai rinkėjų teisių apribojimai prasilenkia su įstatymais. Nors atrodo savaime suprantama, jog žmogus, kuris neprasiblaivo mėnesiais, negali būti nuovokus ir jo (par)duotas „balsas“ neturėtų būti vertinamas taip pat, kaip ir žmogaus, kuris sąžiningai dirba, moka mokesčius ir kiekvieną dieną stengiasi dėl savęs ir savo vaikų ateities.

Yra susidaręs keistas paradoksas. Seimą renka ir mūsų ateitį apsprendžia žmonės, kuriems ta ateitis visai nerūpi ir tie, kuriems rūpi. Tokiai valstybei sunku yra progresuoti, nes taip reikalingi sprendimai yra apsunkinami chronių „išrinktųjų“.

Idealiame pasaulyje tokia balsų „rinka“ neturėtų susidaryti, o ir tai rinkai kelią turėtų užkirsti idealioji teisėtvarka. Deja, gyvename žmogiškajame pasaulyje ir turimos teisėtvarkos institucijos ne visados spėja reaguoti. Kartais neturi reikiamų galimybių prieš tokį turgų kovoti, o kartais neturi valios priešintis potencialiems rinkimų nugalėtojams (ypatingas toks iniciatyvos trūkumas pastebimas rajonuose, kur yra įsitvirtinę vietiniai kunigaikštukai).

Valstybė galėtų įsikišti ir tokią „rinką“ iškreipti savo naudai. Prieš kiekvienus rinkimus būtų padalinami rinkėjų pažymėjimai arba kuponai (galimas tik vienas pasirinkimas). Su rinkėjų pažymėjimais galima būtų balsuoti, o kuponą jau gavimo dieną išsikeisti į pinigus. Taip rinkimų dieną valią išreikštų tik atsakingai į rinkimus žiūrintys žmonės ir nebūtų nuskriausti, kurie noriai parduoda savo balsus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!