Aš asmeniškai dažnai perku daiktus internete, juos galima nusipirkti pigiau bei nereikia niekur eiti iš namų, tereikia pervesti pinigus ir prekė atkeliauja pas tave. Galima pirkti iš tam tikros firmos arba iš individualių asmenų. Čia ir prasideda problemos. Kai pervedi pinigus už prekę, ne visada esi garantuotas, kad tikrai ją gausi, nes nežinai ar prekės pardavėjas - sąžiningas žmogus.

Apžiūrėjus internetinius forumus galima pastebėti, kad žmonių, nukentėjusių nuo privačių asmenų sukčiavimo, internete yra šimtai. Šiandien aš rašau apie vieną itin pagarsėjusį asmenį Irmantą Š., jeigu įvestumėte šio žmogaus vardą, pavardę į „Google“ paieškos sistemą pirmasis paieškos rezultatas būtų su antrašte „Irmantas Š. VAGIS!!!!!“, o viename forume galima rasti dar keletą temų apie šį asmenį. 

Irmantas yra tipinis ir turbūt vienas žinomiausių „scammerių“ (apgavikų) internete, turbūt kiekvienas minėto forumo narys galėtų ką nors papasakoti apie jį. Nuo jo žmonės dažniausiai nukenčia, kai bando kažką nusipirkti, dažnai tai būna smulkūs daiktai už kuriuos sumokėti tereikia 50-100 Lt, kartais ir daugiau. Kai paskaitai temas, sukurtas apie jo darbelius, galima susidaryti nuomonę, kad nuo jo nukentėjo kelios dešimtys žmonių ir iškart kyla klausimas: o kodėl jis vis dar užsiiminėja tokia veikla? Juk suma, kurią jis išviliojo iš nekaltų žmonių turėtų būti mažų mažiausiai įspūdinga!

Aš asmeniškai netikiu, kad niekas nesikreipė į policiją ir neparašė pareiškimą už apgavystę, tačiau akivaizdžiai arba Irmantas negauna baudos, arba ji tokia maža, kad jo veiklai ji visiškai netrukdo, susimoki baudą ir gali sau smagiai tęsti veiklą, nes tikrai ne visi žmonės praradę 50-100 Lt eitų į komisariatą, rašytų pareiškimą bei įrodinėtų, kad pinigus vedė tikrai šiam asmeniui.

Man įdomu, kas yra daroma, kad tokie sukčiautojai internete neplistų? Jei šis asmuo gali apgaudinėti žmones ir likti nenubaustas, tenka prieiti išvadą, kad nieko nėra daroma. Žmonės vis nukenčia, o nusikaltėlio Irmanto pelnas didėja, net sklinda gandai, kad Irmantas pasidarė tikras vakarėlių liūtas, Marijampolės rajone daro vakarėlius ir kviečia visus, kiek tik gali. Tikrai draugiškas jaunuolis - gėrimai, maistas, patalpos niekas nekainuoja, už viską sumokės Irmantas, įdomu už kieno pinigus... Už apgautų žmonių arba Kalėdų senelis šiais metais buvo itin dosnus.

Internetas puiki niša ateities nusikaltėliams, manau, jau pats laikas teisėsaugai atkreipti dėmesį, kas darosi Lietuvos kibernetinėje erdvėje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!