Vilniaus universiteto Gamtos mokslo fakulteto mokslininkai patvirtino, kad tiek akmenėlis, tiek jame susiformavę vaizdai yra natūralios kilmės, tai yra, tokį unikalų ir tikrovišką spalvinį darinį sukūrė pati gamta. Visi vaizdai yra tik vienoje ovalo formos 17 kv.cm. plokščio akmenėlio pusėje. Šio mineralo amžius – daugiau kaip 500 milijonų metų. Iš Skandinavijos į Lietuvą pateko su slenkančiais ledynais. Rastas Baltijos pajūryje netoli Nidos.

Pasitelkę šiek tiek vaizduotės galėtume pateikti maždaug tokią vaizdo interpretaciją. Štai dvi moterys, labai harmoningai išsidėsčiusios viena kitos atžvilgiu ir sudarančios vientisą pavidalą. Moteris, laikanti kūdikį ant rankų (žr. Įdubą akmenyje), atrodo rami, švelni, pozityviai nusiteikusi. Tuo tarpu to paties veido kontūre matoma antroji moteris nusiteikusi daug griežčiau, jos veido išraiška kažko reikalaujanti, žvilgsnis atvirai įsakmus, nuotraukoje šie bruožai atrodo švelnesni.

O tų moterų galvas gaubia du aiškiai matomi gyvūnėliai. Vienas akivaizdžiai naminis, nes primena kudlotą šunelį, įsipainiojusį į ramios moters plaukų sruogas, o antrąjį sunku priskirti konkrečiai rūšiai. Pastarajame galima išskirti du pavidalus – mažąjį, įsitraukianti į moters vaizdinį ir antrą, didįjį, kurio kūnas pakyla beveik iki akmens ovalo krašto. Tuokart tas pats gyvūnas atrodo lyg būtų sunkiai sužeistas, nes jo kūne žiojėja gili įduba, primenanti didelę žaizdą.

Įdomu, kad matydami į šį nedidelį akmenėlį daugelis stebėtojų patiria išskirtinių pojūčių. Turbūt visi esame išgyvenę didžiulio dvasinio pakylėjimo akimirkų žvelgdami į žvaigždėmis nusėtą begalinę erdvę ar stebėdami didingus gamtos vaizdus. Pasirodo, net ir toks mažas akmenėlis dėl stebėtinai realistiško ir nepaprastai originalaus „piešinio“ bei atskirų jo dalių labai įdomių sąsajų gali užvaldyti mūsų protą, jausmus ir vaizduotę. Juk pradiniai šio unikalaus gamtos kūrinio „potėpiai“ turėjo būti atlikti dar tada, kai Žemėje nebuvo net paties žmogaus, o suakmenėjusio mineralo gludinimas, kaip savita tobulinimo forma, tęsėsi milijonus metų, kol negyvoji materija pasiekė tokį tikslų vėliau susiformavusios gyvosios materijos atvaizdavimą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!